Renklerin Savaşı

12.12.2018 / Kültür / Sanat / Genel

Her şey vantablackin tüm kullanım haklarının Anish Kapoor tarafından alınması ile başladı. Bir renk, bir şahsiyete mâl edilebilir mi?

Renklerin Savaşı

Söylentilere göre, İngiltere’de bulunan NanoSystems şirketi vantablack’in üretimini tamamladıktan sonra, Anish Kapoor hemen kolları sıvadı ve 3-4 aylık bir süreç içerisinde bu özel rengin telif hakkını bünyesine aldı. Üstelik yalnızca kendi kullanımına özel.. Bu telif süreci nasıl işledi hiçbir fikrim yok fakat dünyaca ünlü pek çok sanatçının bu husustaki eleştirilerini dile getirmesi, tepkiler de çığ gibi büyümesine sebep oldu.

İngiliz Ressam Christian Furr, “Turner’dan Goya’ya tarih boyunca bütün iyi sanatçıların saf siyahın peşindeydi. Bir sanatçının belirli bir malzemeyi tekeline alması duyulmuş şey değil!” diye konuştu. Hindistanlı sanatçı Shanti Panchal da hayatı boyunca duyduğu en saçma şeyin bu olduğunu dile getirdi. Fakat en yaratıcı tepkiyi genç küratör Stuart Semple verdi.

Stuart Semple, kendi üretimi olan “Dünyanın En Pembe Pembesi”, “Dünyanın En Yeşil Yeşili” ve Diamond Dust olarak adlandırdığı “Dünyanın En Yaldızlı Yaldızı”nı, yalnızca Anish Kapoor’un kullanımına kapatarak tüm dünyaya açtı. Yani bu renkleri alırken Anish Kapoor olmadığınızı ispat etmeniz gerekiyor. Fakat Anish Kapoor bu yasağı delerek eline geçirdiği bir “Dünyanın En Pembe Pembesi” rengiyle sosyal medyada küfürlü bir içerik paylaştı.

Anish Kapoor yasağı delerek eline geçirdiği bir Dünyanın En Pembe Pembesi rengiyle sosyal medyada küfürlü bir içerik paylaştı

Bunun üzerine verdiği demeçte Semple, hukuki süreci başlatacaklarını ve bunun arkasında kim varsa peşine düşeceklerini söyledi. Ayrıca “o kirli (kara) parmaklarını dilediğin ışıltılı renge bula, yine de ışıldamayacaklar!” diye ekledi.

Tüm bu tartışmalar ve tepkilerden nasibini alan NanoSystems şirketi kurucusu Ben Jensen, “Böylesine güzel bir olayın parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.” şeklinde yaptığı açıklamayla tüm sanat camiası ikinci kez hayal kırıklığına uğrattı. Neredeyse bütün eleştirilere tepkisiz kalan Anish Kapoor ise, medyanın konu ile ilgili sorularını es geçerek, “O kadar siyah ki neredeyse görmeniz mümkün değil. Gerçekdışı bir boyutu var. Bu tür egzotik malzemeler, insana hissettirebildikleri şeylerden ötürü, beni her zaman çekmiştir.” diyerek vantablacki betimlemeyi tercih etti.

Vantablack, dünyanın en siyah siyahı, dünyanın en koyu siyahı, anish kapoor,

İşin en ironik kısmı ise, vantablackin madde yoğunluğundan dolayı resimde kullanılamaması. Bununla ilgili henüz Anish Kapoor tarafından bir açıklama yapılmazken, “Dünyanın Ulaşılabilir ve Kullanılabilir En Siyah Siyahı” unvanı, yine Stuart Semple’ın ürettiği Black 2.0 isimli renkte ve çok ucuza satın alınabiliyor.

Ayrıca ilginize çekerse, "Anish Kapoor'un ürkütücü sanatına" ait galeri için tıklayabilirsiniz.