Orkide Bakımı

16.3.2019 / Çevre / Eğitim

Orkide şık görüntüsünün yanında bakımı en zor çiçeklerin başında gelir. Orkide çiçeği ile ilgili sorularınızın cevapları bu yazımızda.

Orkide Bakımı

Özel günlerin kurtarıcısı olan orkide, çiçeklerin arasında en beğenileni ve en çok tercih edilenidir. Hemen hemen bütün önemli günlerde en çok tercih edilen hediye çeşitlerinin de başında gelmektedir.

Orkide bitkisi bu kadar çok tercih edilmesi, beraberinde bir takım soruları da getirmektedir. Mesela Orkide çiçeğinin bakımı ve orkide saksısı değişimi nasıl yapılır soruları en çok sorulan sorular arasında yer alıyor.

Orkide Bakımı

Orkide Çiçeğinin Bakımı

Orkidenizi eve getirdiğiniz zaman ilk önce ona uygun bir yer belirlemelisiniz. Orkide bitkisi sürekli yer değiştirilmesi sevmez. Bu yüzden orkide çiçeğinizi sabit bir yerde tutmalısınız. Orkide çiçek bakımının temel kuralı, duracağı yerin aydınlık olmasıdır. Orkideler doğrudan güneş ışığını sevmez. Fakat karanlık bir yerde de büyüyemez.

Orkideler, büyük saksı yerine küçük saksıları severler. Yani toprağı bol olsun da çabuk büyüsün diye düşünüyorsanız yanılıyorsanız. Şeffaf ve küçük saksılar orkide çiçeği için vazgeçilmezdir.

Kahvaltınız için haşladığınız yumurtanın suyunu dökmek yerine soğutup orkidenizi sulamanızı tavsiye ederiz. Tabi işlemi sürekli yapmayın. Ara sıra yapacağınız bu sulama yöntemi ile orkidenizi daha çok beslemiş ve canlandırmış olursunuz.

Orkide Bakımı

Orkideler sürekli sulanmayı sevmezler. Ortalama 7 günde bir sulanmalılar. Toprakları fazla ıslak kaldıkları zaman canlanmak yerine ölüp giderler. Sulama gününü bulunduğunuz yere göre ayarlayabilirsiniz. Yeter ki toprağın ne çok nemli ne de çok kuru olmamasına dikkat edin.

Eğer sıcak bir iklimdeyseniz, orkidenizin toprağı çok çabuk kuruyor ise buz tercih edebilirsiniz. Buz yavaşça eriyeceğinden dolayı orkidenizin toprağını daha uzun süre nemlendirecektir.

Orkide Bakımı

Orkide Nasıl Budanır?

Evde orkide besliyorsanız, çiçeklerinin zamanla döküldüğünü göreceksiniz. Bu orkidenizin öldüğü anlamına gelmez. Orkidelerin ömürleri uzundur. Sadece bakımını doğru yapmanız gerekiyor.

Orkide çiçeği döküldükten sonra bir süre beklemenizde fayda var. Orkide sapının koyu bir renk aldığını göresiye kadar bekleyiniz. Ardından gövdeye zarar vermeden kurumuş ve sararmış dalları gövdeye yakın yerlerinden kesiniz. Kestiğiniz alana biraz tarçın serpebilirsiniz. Bu orkideniz de oluşabilecek bakterileri yok edecektir.

Orkideler aynı gövdeden yılda 2-3 kere çiçek verebilirler. Orkide çiçeğinizi yetiştirirken orkide coşturan gibi kimyasal içerikleri kullanmamaya dikkat ediniz.

Orkide Bakımı

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkidelerin birden fazla çoğaltma yöntemleri vardır. Bunların bir tanesi de tohum ile çoğaltma gelir. Fakat dünyanın en küçük tohumları orkide tohumlarıdır. Yaklaşık 100 bin tohumun bir araya gelmesi bir adet aspirin boyuna denk geliyor. Bu da tohumların ne kadar küçük olduğunu anlamamıza yeterli

Orkidelerin tohum ile çoğaltılması oldukça güç bir yöntemdir. Orkide çiçeği kendi besin kaynağını karşılayamadığı için bazı mantar türleriyle simbiyotik ilişkiye girip çimlenme için gerekli enerjiyi sağlaması gerekiyor. Bu işlemi de insanlar laboratuvar ortamında yapabiliyor. Bazı orkidelerin çimenlenmesi 12 yıl gibi uzun bir zaman alabiliyor.

Orkide Bakımı

Orkide çiçeği gövdeden ayrılarak da çoğaltılabilir. Fakat bu çok riskli bir yöntemdir. Çünkü aynı kök üzerinde birden fazla gövde vardır. Siz gövdeleri ne kadar çok ayırırsanız, bir sonraki işlemde orkidenizin kendisini yineleme gücü tükenir ve yavaş yavaş ölür.

En çok tercih edilen orkide çoğaltma yöntemi keiki yöntemidir. Yani bebek ile çoğaltma yöntemidir. Orkideler genellikle yavru üretimi yaparlar. Çiçek saplarında önce yapraklar büyümeye başlar. Ardından bu yapraklar ile birlikte kökler meydana gelir. Bu kökler yeteri kadar büyüdüğü zaman alınıp başka bir saksıya ekilebilirler. Bu şekilde en çok çoğal türler ise Dendrobium, Phalaenopsis, Oncidium, ve Epidendrum'dur.