Mersin'de Bir Kale: Kızkalesi

23.08.2019 / Fotoğraf: Gökhan GÜRLEYEN / Seyahat / Tarih

Korykos olarak da bilinen Erdemli'nin en önemli turizm merkezi olan Kızkalesi, Erdemli'ye 23, Mersin'e 60 km mesafede yer alır.

Mersin'de Bir Kale: Kızkalesi

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Korykos Antik Kenti'nin en tanınan yapısı olan Kızkalesi, tarihi dokusu, kendine has yapısıyla dikkati çekerken, denizi, kumu ve güneşiyle de tatilcilerin vazgeçemediği bölgelerden biri olarak öne çıkıyor.

Günümüzde 1992 yılına kadar köy statüsünden olan bölge aynı yıl kasaba statüsüne alınmıştır. Bölgede küçük bir adacık üzerine kurulmuş olan ve aynı adı taşıyan Kızkalesi yılın her günü ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Mersin Kızkalesi

Mahallenin adını aldığı ve deniz kalesi olarak da anılan Kızkalesi, Mahallenin sahilindeki küçük bir adacık üzerine kurulmuştur. Kıyıya uzaklığı ortalama 400 metre kadardır. Mesafenin kısa olması sebebiyle kaleye ulaşmak için çeşitli su araçlarının yanı sıra yüzerek de geçilebilir.

Bölgede bulunan bir yazıttan yapının 1199 senesinde I. Leon tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Daha sonra 1361 yılında Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiş olan Kızkalesi, Romalılar zamanında korsanlar tarafından barınak olarak kullanılmıştır. Ermeniler ve Bizanslılar bu kaleyi adacık üzerinde olmasına rağmen önemsemişlerdir.

Kalenin tek girişi kuzey yönündendir. Kale içerisinde devşirme malzeme kullanıldığı biliyor. Fakat bazı yerlerinde moloz taşlarının varlığı göze çarpıyor. Bu da yapının Lusignanlar dönemine kadar uzanan bir tarihi olduğunu kanıtlıyor.

Mersin Kızkalesi

Kızkalesi’nin Hikâyesi

Kâhinler, kralın kızının bir yılan tarafından sokulacağının haberini verir. Bunun üzerine kral şehrin karşısında duran ada üzerine kızı için bir ada inşa ettirir. Kızını bu ada içerisinde güvence altına almak istemiştir. Ancak adaya götürülen bir üzüm sepeti içerisindeki yılan adaya ulaşır. Kısa süre içerisinde kâhinlerin kehanetini doğrularcasına prensesi zehirler. Korykos Antik Kenti’nin adı bu hikâyeden dolayı Kızkalesi olarak değiştirilmiştir.

Kız Kalesi

Kızkalesi Ücretleri

Kızkalesi’ne ulaşmak için vapura binmeniz gerekiyor. Vapur ücreti de kişi başı 15 TL. Ayrıca Kızkalesi girişinde de bir ödeme yapıyorsunuz. Kızkalesi’ne giriş ücreti 7 TL. Toplamda 22 TL harcayarak kale içerisine girip gezebiliyorsunuz.