İstanbul Rahmi Koç Müzesi

28.8.2018 / Fotoğraf: Gökhan GÜRLEYEN / Seyahat

1994 yılında iş adamı Rahmi Koç’un desteği ile ziyarete açılan Rahmi Koç Müzesi, Türkiye’de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze unvanını elinde tutuyor.

İstanbul Rahmi Koç Müzesi

Haliç’in kuzeyinde Hasköy’de bulunan müze, 27 bin metre kare alanda yer alıyor. Müzenin ilk adımları 1991 yılında tarihi Lengerhane binasının Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmasıyla başlar. Lengerhane, Osmanlı’da gemilerin sabitlemesi için denize atılan zincir ve uçlarındaki çapaların yapıldığı yere verilen isimdir.

Müzenin içerisinde bulunan bu bina Bizans döneminde inşa edilmiş ve Osmanlılar tarafından Lengerhaneye dönüştürülmüştür. 1991’de Vakıf tarafın satın alınan bina, titizlikle restore edilmiş ve 1994 yılında ziyarete açılmıştır.

Yapının sergileme alanına yetersiz gelmesinden dolayı hemen karşısında bulunan Hasköy tersanesi de satın alınmıştır. Satın alınan tersanenin büyüklüğü ise 11 Bin metrekaredir. Tersanenin restorasyonu 2001 yılında bitmiş ve ziyarete açılmıştır.

Fakat bu iki yer Rahmi Koç Müzesi için yeterli değildir. Sergilenen o kadar çok tarihi yapı vardır ki, bu yapıların bir kısmı da Hasköy Caddesi’ndeki ana girişten Haliç’e uzanan açık alanda ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesinde Neler Var?

Aslında bu sorunun cevabı o kadar uzun ki, okurken sıkılırsınız. Bu yüzden her şeyi yazmayacağım. Klasik arabalar, Eski Trenler, Klasik Uçaklar, Denizaltı, Eski bilgisayarlar, Sergiler, Keşif Küresi ve daha birçoğu burada sizi bekliyor.

İçeriye girdiğiniz zaman, Opet reklamlarında bir zamanlar çok fazla gördüğümüz Cem Yılmaz’ın Gitt’i yani siyah arabasını müzede görebilirsiniz.

Renkli Matematik Dünyası’na giderek orada birbirinden eğlenceli aletler ile keşifler yapabilirsiniz. Bilim içerisinde eğlenmeniz de mümkün. Dev sabun köpüğü içerisine girebilirsiniz. Bilgisayarın başına oturabilir ve kendi bestenizi yapabilirsiniz.

Müzeyi ziyaret ettiğiniz de birbirinden değerli ve büyük koleksiyonları da ziyaret etmeyi unutmayın.

Ticari Çekimler

Rahmi Koç Müzesi’nde düğün fotoğrafı çektirebilirsiniz. 5 kişiden oluşan bir düğün fotoğraf paketi (gelin+damat+fotoğrafçı+2 kişi) için 600 TL ödeyerek müzeye giriş yapılmakta ve çekim yapılabilmektedir.

Müzenin kapalı olduğu Pazartesi günleri tanıtım çekimleri yapabiliriniz. Profesyonel fotoğraf çalışmalarınız için, her biri müzenin orjinal ve tarihi dokusunu taşıyan birbirinden farklı müze bölümlerini fon olarak kullanmanız mümkündür. Fiyatlandırma için müze yetkilisi ile iletişime geçmeniz gerekiyor.

Rahmi Koç Müzesi Saatleri

Müze Pazartesi günleri, dini bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri kapalıdır.

Salı – Cuma Günleri

10:00 – 17:00

Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri

10:00-18:00 (1 Ekim – 31 Mart)

10:00-19:00 (1 Nisan – 30 Eylül)

Rahmi Koç Müzesi Giriş Ücreti

Yetişkin: 18 Tl

Yetişkin Grup: 16 Tl (10 kişinin üzerinde)

Öğrenci:  7 Tl

Öğrenci Grup: 5 Tl (10 kişinin üzerinde)

Denizaltı 

Yetişkin: 9 Tl

Öğrenci:  6 Tl

Keşif Küresi

Yetişkin: 3 Tl

Öğrenci: 3 Tl

Tekne Turları

Yetişkin: 28 Tl

Öğrenci:  12 Tl

Müzekart sahiplerine bilet fiyatı üzerinden %20 indirim uygulanmaktadır.

Bilgiler 09.09.2021'de düzenlenmiştir. (Güncel bilgi için tıklayınız)

Rahmi Koç Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445 / İstanbul

Telefon: 0212 369 66 00

Ulaşım

Eğer kendi aracınız ile gidecekseniz ücretsiz 110 araçlık otopark bulunduğunu bilmelisiniz. Toplu taşıma kullanacaksanız aşağıyı okuyunuz.

İETT Otobüs Hatları

Kırmızı Minare Durağı

47  Eminönü – Yeşilpınar

47E Eminönü – Binevler

47Ç Eminönü – Güzeltepe

47N Eminönü – Nur Sitesi

54HT Hasköy – Taksim – Mecidiyeköy

54HŞ Hasköy – Şişli – Taksim

36T  Taksim – Cebeci

Minibüs

Şişhane - Alibeyköy Hattı

Metrobüs

Halıcıoğlu Durağı

Denizyolu

Şehir Hatları Vapurları

Üsküdar – Eyüp Hattı

Rahmi Koç Müzesi Planı

Rahmi Koç Müzesi