Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?

6.3.2019 / Sağlık / Çevre

Uzmanlara göre balığın faydalarından yararlanmak için mevsiminde tüketilmesi gerekiyor. Peki hangi balık hangi mevsimde yenir?

Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?

Her yıl balık sezonu Eylül ayında başlıyor. Ortalama Nisan ayına kadar da devam ediyor. Bu süreç içerisinde avlanan balıklar se yıl boyunca tezgahlarda yerini alıyor.

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir

Sağlıklı beslenme menülerinin vazgeçilmezi olan balık, folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin. Fakat, balık tüketimi kadar balıkların çoğalması da önemlidir. Bu yüzden yavru balıkların yakalanmaması, olgun balıkların tüketilmesi önemli.

Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?

Her balık mevsiminde güzeldir. Fakat yavru balıklar hangi mevsimde olursa olsun güzel değildir. Yavru balık konusunda duyarlı olmanızı tavsiye ederiz. Eğer yavru balıkları yakalayıp tüketirsek, ileride balık neslinin yok olmasına da vesile olmuş oluruz. Bu yüzden aşağıdaki balık boylarına dikkat ederek alık tezgahlarında alışveriş yapınız.

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir

  • Hamsi > 9 cm
  • Tekir > 11 cm
  • Sardalya > 12 cm
  • İstavrit > 13 cm
  • Barbunya > 13 cm
  • Mezgit > 14,5 cm
  • Çipura > 20 cm
  • Dil > 20 cm
  • Lüfer > 20 cm
  • Morina > 25 cm
  • Levrek > 30 cm
  • Palamut > 25 cm
  • Kalkan > 45 cm
  • Lahos > 45 cm
  • Tatlı su levreği > 18 cm
  • İnci kefali > 18 cm
  • Alabalık > 25 cm
  • Yılanbalığı > 50 cm
  • Sazan > 40 cm

Palamut

Ocak ayında hangi balık yenir?

Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.

Kılıç, levrek, sardalya, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Şubat ayında hangi balık yenir?

Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.

Kılıç, sardalya, uskumru, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Mart ayında hangi balık yenir?

Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.

Karagöz, kılıç, orkinos, sardalya, uskumru, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Levrek

Nisan ayında hangi balık yenir?

Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır.

Hamsi, ıstakoz, karagöz, kılıç, orkinos, palamut türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

İstakoz.jpg

Mayıs ayında hangi balık yenir?

Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.

Hamsi, ıstakoz, karagöz, lüfer, orkinos, palamut, sardalya türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Haziran ayında hangi balık yenir?

Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.

Hamsi, izmarit, kalkan, kefal, levrek, lüfer, palamut, sardalya türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Çinekop

Temmuz ayında hangi balık yenir?

Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.

Hamsi, izmarit, kalkan, levrek, lüfer, palamut, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Ağustos ayında hangi balık yenir?

Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.

Hamsi, izmarit, kalkan, kefal, levrek, lüfer, palamut, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Kılıç

Eylül ayında hangi balık yenir?

Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

Hamsi, izmarit, kalkan, kılıç, levrek, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Ekim ayında hangi balık yenir?

Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.

Dil, izmarit, kalkan, kılıç, levrek, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Yayın Balığı

Kasım ayında hangi balık yenir?

Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.

İzmarit, kılıç, levrek, sardalya, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Aralık ayında hangi balık yenir?

Uskumru, lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir, bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.

İzmarit, kılıç, levrek, sardalya, yılan türleri ise tüketilmese daha iyi olur diyebileceğimiz türlerdir.

Balığın Faydaları Nelerdir

Balığın Faydaları Nelerdir?

Zengin vitamin içeriği ve ideal besin profili nedeniyle balık, herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıdadır.

  • Bağışıklık Sistemini Koruyor: Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
  • Omega3 Deposu: Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3'ten oldukça zengindir. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Zekâ Gelişimine Fayda Sağlıyor: Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zekâ gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zekâ puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülür. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. Bebek ve çocuklarda zekâ gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar.
  • Kalp Sağlığını Koruyor: Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.
  • Kemikleri Güçlendiriyor: Balık, kemikleri de güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilmektedir.
  • Hücreleri Onarıyor: Proteinler vücut için çok önemli besin kaynağıdır. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir.
  • Depresyondan Koruyor: Yoğun iş temposu ve günlük yaşamın hareketliliğinde, sorunlar bazen üst üste gelebilir. Özellikle kişilik itibariyle yatkın olan bireylerde stres yerini depresyona bırakabilir. Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koymaktadır.
  • Diyabet Riskini Azaltıyor: Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi faydalı olacaktır
  • Alzheimer Riskini Düşürüyor: İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşır. Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.
  • Eklem Ağrılarına Faydalıdır: Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir. Özellikle romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları bulunur.

Balığın faydaları saymakla bitmez. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı beslenme diyetinde balığa da yer vermiştir.