Dizi İhracatında İkinciyiz

11.11.2019 / Ekonomi / Sinema

ABD’den sonra en fazla dizi ihraç eden ülke olan Türkiye, 150’den fazla yapımı Türkiye dışında 146 ülkede izleyiciyle buluşturdu.

Dizi İhracatında İkinciyiz

Türk yapımı dizilere dünya genelinde ilgi her geçen gün artıyor. Rusya'dan Çin'e, Kore'den Latin Amerika'ya 700 milyondan fazla izleyicisi bulunan Türk dizileri, Türkiye’ye ciddi gelir kaynağı sağlıyor.

İhraç edilen diziler arasında izlenme rekorunu 70 ayrı ülkede 500 milyondan fazla kişi tarafından izlenilen Muhteşem Yüzyıl dizisi kırdı.

dizi ihracatı

2018 yılı içerisinde ihraç edilen dizilerden gelir 500 milyon dolar seviyelerine yaklaştı. Kara Para Aşk, Kuzey Güney, Karadayı, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Adını Feriha Koydum, Gümüş, Fatmagül'ün Suçu Ne, Ezel, Aşk-ı Memnu, Diriliş Ertuğrul ve Kara Sevda dizileri en fazla gelir getiren yapımlar oldu.

Türk yapımı dizileri ise en çok satın alan ülkeler Şili, Meksika ve Arjantin oluyor. Dizi ihracatından elde edilen gelirin 2023'te 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

dizi ihracatı

Yurt Dışına Satılan İlk Dizi

1975 yılında çekilen TRT dizisi Aşk-ı Memnu, 1981 yılında Fransa’ya satılarak yurt dışına satılan ilk Türk dizisi unvanını eline aldı. 1999 yapımı Deli Yürek dizisini Kazakistan satın alırken, 2008 yılından bu yana Türk dizileri Arap ülkelerinde büyük rağbet görmeye başladı.

Halit Ergenç ile Bergüzal Korel'in rol aldığı Binbir Gece dizisi, gösterildiği 80'e yakın ülkede reytingleri alt üst etti. Global anlamda ilgi uyandıran ilk dizi olarak tarihe geçen Binbir Gece dizisi, Türk yapımı dizilerin dünya genelinde önünü açmış oldu.

2005 yılında ilk bölümü ile yayınlanan ve başrolleri Songül Öden ile Kıvanç Tatlıtuğ'un yer aldığı Gümüş dizisinin, 2008'de yayınlanan Arapça dublajlı final bölümünü ise 85 milyon seyirci izledi.

dizi ihracatı rekoru

Rekor Muhteşem Yüzyıl Dizisinin

Halit Ergenç ve Meryem Uzerli'nin başrollerini paylaştığı Muhteşem Yüzyıl dizisi, Orta Doğu'da elde ettiği başarının dışında Japonya dâhil birçok ülkede gösterime girerek, 500 milyonun üzerinde izleyiciye ulaştı.

Orta Doğu’da en çok seyredilen yapımlar arasında yer alan Türk dizileri, Suudi Arabistan ve Mısır'ın yasak koymasına rağmen online platformlar aracılığı ile izlenmeye devam ediyor.

Diziler, Türkçe konuşulan Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın yanı sıra Avrupa'da Arnavutluk, Polonya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Macaristan ve Kosova'da reyting listelerinde üst sıralarda yer alıyor.

dizi ihracatı

Online Platformlar da Türk Dizileri

İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya ile birlikte Türkiye, online platformlara dizi ihraç eden ilk beş ülkeyi oluşturuyor. Dizilerin televizyon haricinde online platformlarda da paylaşılması, hem izleyici sayısını hem de Türk yapımı diğer dizilere olan merakı arttırıyor.

Bkn: Hakan: Muhafız

190'dan fazla ülkede 150 milyonun üzerinde abonesi bulunan internetten dizi ve film izleme platformu Netflix de Türk dizilerine ve Türkiye pazarına kayıtsız kalamadı. Netflix, hem Türkiye’de diğer yapım şirketlerinin çektiği filmleri satın alıyor hem de kendisi Türk oyunculardan oluşan filmler çekiyor.