Çikolatanın Tadını Bilmeyen İşçiler

27.12.2018 / Genel

Afrika’da kakao tarlasında köle olarak çalışan ve çikolatanın tadını dahi bilmeyen milyonlarca çocuğun olduğunu biliyor muydunuz?

Çikolatanın Tadını Bilmeyen İşçiler

Tarihimize baktığımız zaman hep savaşları okuruz. İkinci sırada ise insan ticareti yer alır. Eskiden insanlar savaş ganimeti olarak toplanır ve köle pazarlarında satılırmış. “Eskiden” diye anlatmama bakmayın. Aslında bunlar halen devam ediyor desem kaç kişi inanır acaba?

Bugün halimize şükretmiyoruz. İçtiğimiz suya bile şükretmiyoruz. Aslında bunlar ne kadar da önemli nimetler. Emin olun bizim çok rahat ulaştığımız o temiz suya hayatları boyunca ulaşamayan insanlar var. Hem de Afrika’da…

Kakao üretiminin en çok yapıldığı ülkelerin başında Fildişi Sahili ve Gana geliyor. Bu ülkelere baktığınızda, dünyaya bu kadar çok kakao ihraç etmelerine rağmen halk sefalet içerisinde yaşıyor.

Çikolatanın Tadını Bilmeyen İşçiler

Kakao’nun Tadını Bilmeyen Çocuk işçiler

Kakao işçileri, küresel tedarik zincirinin en alt kısmında. İşin kaymağını yiyenler ise toptancılar, işleyenler, ihracatçılar ve üreticiler. Afrika’da bir paket çikolata 7 Euro’ya satılırken, işçiler bin bir zorlukla yetiştirdikleri kakao çekirdekleri için günlüğü 7 Euro’ya çalışıyor. Üstelik bu parayla ailelerini de geçindiriyorlar.

Şimdi bazılarımız şunu da derler. “7 Euro 42 TL oluyor.” Evet bu doğru ama o ülkelerde Euro ile ticaret yapılıyor. Ekmek dahi Euro ile alınıyor. Yani 7 Euro’yu aslında 7 TL olarak görmemiz gerekiyor. Bu durumu düşündüğünüzde durumun ne kadar da içler acısı olduğunu anlayacaksınız.

Çocuk İşçiler

Batı Afrika’da ortalama 2 milyon çocuğun haftanın 7 günü, günde 12 saat kakao toplamak için çalıştığı tahmin ediliyor. Üstelik topladıkları kakao ile ne yapıldığını dahi bilmeden bu işi yapıyorlar.

Her yıl 3 milyon ton çikolatanın dünya genelinde tüketildiğini düşünürsek bu çocukların ne kadar zorlu bir iş yaptığını da öğrenmiş oluruz. Bayramlarda, öğlen aralarında ve hatta can sıkıntısına aldığımız çikolataların keyfini sürerken diğer taraftan da bu yazdıklarımı düşünmenizi isterim.