Çevre Kirliliği Nedir?

10.10.2018 / Çevre / Eğitim

Çevre kirliliği, çevrenin çeşitli faaliyetler sonucunda atıklar vasıtasıyla kirletilmesi ve çevrenin doğal özelliklerinin yok olmasıdır.

Çevre Kirliliği Nedir?

Doğal çevremiz, canlı ve cansız varlıkların etrafımızı sarması sonucu oluşmaktadır. Fakat makineleşme ve sanayileşme sonucu çevremiz olumsuz etkilenmiştir. Özellikle artın insan nüfusu, binaların çoğalmasına sebep olmuş ve yeşil alanların yok olmasını sağlamıştır. Bu gibi nedenlerden dolayı da doğa zarar görmektedir.

Çevre Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

Çevre kirliliğinin en büyük etkeni insanlardır. Artan nüfus ile birlikte sanayileşmenin çevremize verdiği zarar çok büyüktür. Özellikle yeşil alanların yok edilip binaların dikilmesi ve kurulan fabrikaların atıkları ile su kaynaklarımızın kirletilmesi çevreyi olumsuz etkilemektedir.

Hava kirliliği

Hava Kirliliği: Gündelik hayatta vazgeçemediğiniz parfüm ve deodorant gibi içerisinde kimyasal gazlar barındıran kokular, atmosferimize ciddi anlamda zarar vermektedir. Hava kirliliği sonucu ozon tabakası gittikçe zayıflamakta ve küresel ısınma gibi çeşitli afetlere yol açmaktadır.

Su Kirliliği

Su Kirliliği: özellikle yer altı sularının kirletilmesi toprağın dengesini bozmaktadır. Yer altı sularından beslenen bitkiler ve ağaçlar yeterince mineral alamadıkları için çevrenin dengesi bozulmaktadır. Ayrıca su kaynaklarının kirlenmesi suda yaşayan canlıların hayatlarını da tehlikeye atmaktadır.

Toprak Kirliliği: hava kirliliği ve su kirliliği sonucunda toprağın kirlenmesi de kaçınılmazdır. Kirlenen hava sonucu yağan asit yağmurları toprağımıza ciddi anlamda zarar verir. Toprağın kirlenmesi sonucunda tarım da yapılamaz. Ekilen bitkiler büyümeden çürüyebilir.

Radyoaktif Kirlilik

Radyoaktif Kirlilik: Teknolojinin gelişmesi ile özellikle radyasyon her yanımızı kaplamış durumda. Nükleer santraller gibi enerji yükle alanlarda çevremiz ciddi anlamda zarar görmektedir. Radyoaktif atıklar havamıza, suyumuza ve toprağımıza zarar verdiği için en tehlikeli atık grubundadır.

Gürültü Kirliliği: En çok yaptığımız kirlilik türüdür. Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde araçların korna sesi, son ses dinlenen müzikler ya da uçakların çıkardıkları sesler en büyük gürültü sesleridir.

Işık Kirliliği

Işık Kirliliği: Işık kirliliği, çevremiz için ciddi derecede sorun oluşturacak bir kirlilik türüdür. Işık aynı zamanda ısı kaynağı da olduğu için yağmur ve kar yağmasını da engellemektedir.

Çevre Kirliliği Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Özellikle plastik gibi çevrede uzun süre kaybolmayan maddeleri geri dönüşümde değerlendirmeliyiz. Geri dönüşüm hem ekonomimize hem de çevremize katkı sağlamaktadır.
  • Kişisel araçlarımız yerine toplu taşımayı tercih edersek hem trafik oluşmasının önüne geçmiş oluruz hem de araçların çıkardıkları gazlardan çevremizin zarar görmesini engellemiş oluruz. Araç yerine bisiklet ya da yürümeyi tercih ederseniz sağlığınıza da dikkat etmiş olursunuz.
  • Market alışverişlerinizde bol miktarda poşet almak yerine bez çantaları tercih etmelisiniz. Doğada uzun yıllar çözünmeden bekleyen poşetler, çevremize ciddi zararlar verir.
  • Suları kullanırken daha dikkatli olmalıyız. Musluklardan sularımızı boş yere akıtmamalıyız. İhtiyacımız olduğu kadar kullanmalıyız. Tek kıyafet için çamaşır makinesi çalıştırmak yerine içerisini doldurmalıyız.
  • İçerisinde kimyasal gaz barındıran parfüm ve deodorant gibi kokuları ihtiyacımız olmadığı sürece kullanmamalıyız